Blog Page

“PBDBY” fetreti

“PBDBY” fetreti

‘Çamur, çöp, çukur’ siyasetine indirgenen Türkiye Cumhuriyeti kamu tüzel kişiliği lağvedildi. Bütün bu nedenlerle seçmenler, 31 Mart günü sandığa gidecek ve 1 Nisan sabahı ‘Parti Başkanlığı Yoluyla Devlet Başkanlığı ve Yürütme’ dönemine en geç 2028’de son vermek umuduyla uyanacak. Fetret, en çok Osmanlı’da, Yıldırım’ın mağlubiyetiyle Çelebi Sultan Mehmed’in idareyi ele alışı arasında geçen sekiz yıllık padişahsız dönem ... Devamını Oku »

Faşizm ve ötesi

Faşizm ve ötesi

Bütün yurttaşların vergileriyle yerel seçim kampanyasını Cumhurbaşkanı sıfatıyla yürüten AKP Genel Başkanı, ‘tek parti faşizmi’ ithamı ile tarihsel ve günceli birleştiriyor: Cumhuriyet’in kurucuları ve CHP’liler. Vuruş; Cumhuriyet devrim ve kazanımlarına ve bunları sahiplenip savunanlara. Faşist dediği Parti, Cumhuriyet’in ilk çeyreğinde çok partili siyasal yaşama geçişi sağladı (1946) ve 1950’de siyasal münavebe gerçekleşti. Son çeyreğinde iktidara geldiği zaman, ... Devamını Oku »

31 Mart: Özgürlük için oy

31 Mart: Özgürlük için oy

Hukuk ve demokrasi için oy,  özgürlük için de. İnsan hakları mücadelesinde temel üçlü, oy ve özgürlük ilişkisini de belirler: ‘Eşitlik, haysiyet ve özgürlük’, haklar toplumu önkoşulu. ‘Demokrasi, hukuk ve özgürlük’, birbirinden ayrılmaz. ‘Ayrımcılık, ırkçılık ve şiddet’, özgürlükle bağdaşmaz. Bu bağlamda geliştirilen anayasa ve insan hakları bilimi kavramları:  hukuk yoluyla demokrasi, demokrasinin normatif altyapısı olarak insan ... Devamını Oku »

31 MART : DEMOKRASİ İÇİN OY

31 MART : DEMOKRASİ İÇİN OY

 ‘31 Mart: Hukuk için oy’ ( 22.2.24) , demokrasiyi de kapsıyor. Cumhuriyet Anayasacılığının ortak paydası olarak “ insan haklarına dayanan laik ve demokratik sosyal hukuk devleti”,  demokrasi açısından üç düzlemde somutlaşır: -Demokratik devlet, -Demokratik yerel yönetimler, -Demokratik toplum.   Devlet Anayasal  ve siyasal tarih karşıtlığı, demokratik kurumları tasfiye ederek devlet erklerini tek kişide birleştirmekle sonuçlandı. AKP-MHP genel başkanları talimat ... Devamını Oku »

“Tahammülsüzlük” kaynağı tahammül!

“Tahammülsüzlük” kaynağı tahammül!

Yoklara tahammül, varolanlara tahammülsüzlüğün itici gücü. Hükümet, Bakanlar Kurulu, karar alma düzeneği, siyasal sorumluluk yok. Yokedenler, şimdi, Anayasa Mahkemesi(AYM)’nin ve Danıştay’ın varlığını hazmedemiyor.  Sorunun özü: ‘6’lı Masa’ mirasçıları, 2017 yıkımını kanıksadıkça, Cumhur İttifakı, ‘yoklar çizelghesi’ni genişletiyor. Yıkıma hayır! Yıkımı hazmetmeyen ‘hayır bloku’, yaklaşık 6 ay sonra  demokratik anayasa  yolunda ortak  adımlar atmaya başladı: CHP/HDP/İyi  P (İP). Saadet P. ( ... Devamını Oku »

31 MART: HUKUK İÇİN OY…

31 MART: HUKUK İÇİN OY…

“Oyun kurucu” nitelemesi kimi gazeteci ve yorumcularca yapılır. Oysa ‘siyasal kuruculuk’, hukuka saygıyı gerekli kılar. Oysa önde olan  “hukuk yıkıcılığı”. Yıkıcı üçlü Kaldırılan: Hükümet, anayasal denge- denetim düzenekleri ve siyasal sorumluluk. Getirilen: Devlet başkanlığı ve yürütme bir kişide birleştirildi ve o kişi  parti genel başkanı  oldu.  Uygulanan: Uçak, cami avlusu ve  seçim konuşmaları; -Yargının anında görev çıkarması için yeterli ... Devamını Oku »

(Kurum’un çevre karnesi-2) DERS KONUSU: SİYANÜR LİÇİ…

(Kurum’un çevre karnesi-2) DERS KONUSU: SİYANÜR LİÇİ…

–Günaydın, bugünkü dersimizin konusu, siyanür liçi yöntemi ile altın işletmeciliği, -Ama… , mevzuata göre mümkün değil.. -Sorun da zaten burada düğümleniyor:  AB mevzuatına göre yasak. Buralarda bu yöntemle madencilik faaliyeti yapamayan çokuluslu şirketler, Türkiye’ye gelip mevzuat esnekliğinden yararlanarak siyanür liçi yöntemi ile maden işletmeciliği yapıyorlar.(…) ‘Karşılaştırmalı Anayasa hukukunda çevre hakkı’ dersine böyle bir diyalog ile başlamıştım, ... Devamını Oku »

6 Şubat sonrası: 14 Mayıs ve 31 Mart    

6 Şubat sonrası: 14 Mayıs ve 31 Mart    

Parlamenter rejimi ve hükümeti kaldıran 2017 değişikliği, CB’nin Anayasa’nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını  “gözetme  yetkisi” ni,  “temin etme”  olarak pekiştirdi. Uygulama ise tersi yönde. İşte güncel bir örnek: “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı.”  Birinci yılında depremzedeler önünde ayrımcılık ... Devamını Oku »

KURUM’UN ‘ KENT KARNESİ’

KURUM’UN ‘ KENT KARNESİ’

Bakanlıktan çekilmeden 14 Mayıs  milletvekili seçim kampanyası yürüten Kurum,  öteki Parti adaylarıyla eşit koşullarda yarışmadı. TBMM’de Başkanı olduğu Çevre Komisyonu’nu hiç toplamadı. Meclis’te hiç konuşmadı. Soru: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum (2018-23), çevre ve kentle ilgili yasal düzenlemeler karşısında ne yaptı? TBMM, 27. yasama döneminde  139 yasa çıkardı. Yalnızca 2 teklif esas komisyon olarak Çevre Komisyonu’nda ... Devamını Oku »

SÜRDÜRÜLEMEZLİK  FARKINDALIĞI

SÜRDÜRÜLEMEZLİK  FARKINDALIĞI

Hükümet ilga edildi, bakanlar kurulu lağvedildi, kurul halinde veya kolektif bütün siyasal karar düzenekleri  ve  siyasal sorumluluk  kaldırıldı. Böylece, yasama-yürütme-yargı olarak yüzyılların evrimi sonucu oluşan erkler ayrılığı kağıt üstünde bırakıldı. Cumhurbaşkanına verilen yürütme yetkisi ile siyaset üzerinde kişi tekeli kuruldu. Geniş bir kararname (CBK)  yetkisi ile yetinilmedi; TBMM kaderi  de CB’ye  bırakıldı. Anayasa andı ile ... Devamını Oku »