Anayasa’ya sadakat andı içmiş olan seçilmişlerin açıklamaları, 2023 seçimlerine ilişkin olarak halkın özgür tercihini gölgeleme eğilimini dışa vurmakta ve seçim hukukuna ilişkin aykırılıkları yansıtmakta.
Aykırılıklar, adaylık, seçim tarihi, uygulanacak yasa ve süre bakımından açıktır:
–Tarih: 18 Haziran seçimlerini 14 Mayıs’a almanın hiçbir haklı gerekçesi ve nedeni yok. Üstelik, 14 Mayıs, üç aylık OHAL dönemi ile örtüşmekte. Seçimleri öne almak, bu bakımdan da sakıncalı.
–Adaylık: 2007’de konulan ve kesintisiz biçimde yürürlükte olan ”Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” kuralı, görevdeki Cumhurbaşkanı’nın 3. kez aday olabilmesi için TBMM kararı gerekli.
–Uygulanacak yasa: Eğer seçimler 14 Mayıs’a çekilirse, seçimlerde uygulanacak yasa hangisi olacak? 6 Nisan 2022 günü Resmi Gazete’de yayımlanan 7393 sayılı Yasa, Anayasa md.67 gereği, bir yıl içinde yapılacak seçimlere uygulanamaz. 14 Mayıs için seçim takvimi Mart ayında başlayacağına göre, uygulanacak yasa hangisi olacak?
–60 gün mü, 90 gün mü? : Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen doksanıncı günü izleyen ilk Pazar günü oy verilir (2839 sy. MV Seçim K., md.8/2). Bu kural yürürlükte.
OHAL CBK’leri…
OHAL ilanı TBMM’de oylanmadan önce (9 Şubat) uyarmıştım:
-OHAL’e gerek yok, yürürlükte olan mevzuat yeterli…
-OHAL ilanı TBMM’ce onaylansa da, OHAL yasası yeterli; ayrıca OHAL Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri (CBK) çıkarmaya gerek yok.
Ne var ki, 2 Mart’a kadar çıkarılan 11 OHAL CBK’si, düzenleme konularıyla ilgili yürürlükteki yasalar ile çakışmakta ve birçok maddesini yürürlükten kaldırıcı sonuçlar doğurmakta; OHAL amacı dışına çıkmakta; zaman olarak, OHAL sonrası dönemi etkileyici düzenlemeler öngörmekte. Dahası, konuları, TBMM gündemindeki yasa önerileri ile örtüştüğü halde, bunlarla hiçbir ilişki kurulmamakta.
CBK 126 ÖRNEĞİ
Yürürlükteki yasalarda afet sonrası yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin düzenlemeler vardır. Oysa CBK-126, afet sonrası yasal düzenlemeleri (örn.7269 sy.Y.) yok saymaktadır.
OHAL önlemleri zamanla sınırlı olması gerekirken, CBK-126, olağan dönemde etkisini sürdürecek düzenlemelerle; olağan mevzuattaki sınırlayıcı ve koruyucu hükümlere aykırı düşecek hukuki ve fiili durumlara, özellikle meraların ve ormanların yapılaşmaya açılmasına ve mülkiyet hakkı ihlallerine yol açmaktadır. Oysa, depremzedelerin konut ihtiyacının ivedi olarak giderilmesi için ormanlık arazilerin ve meraların yok edilmesi gerekmemektedir.
TBMM tarafından görüşülüp karara bağlanacağı yaklaşık üç ay sonraki tarihe kadar, Anayasa’ya aykırı bu CBK temelinde başlayacak inşaatlar ilerlemiş olacak ve depremzedeler konut beklerlerken TBMM’nin mevcut inşaatların yıkılmasına yol açacak şekilde bir tavır alması mümkün olamayacak.
Dahası, milyonlarca insanın yaşam hakkını etkileyecek iskân alanlarının belirlenmesinin ve söz konusu kriterlerin saptanmasının, nesnel ve bilimsel olarak maddi ve şekli anlamda kanun düzeyinde yapılması gerekirdi. Bu hususların Bakanlığın keyfî takdir yetkisine bırakılması, yaşananlardan ders alınmadığı göstermekte olup, Anayasa’nın yaşam hakkını düzenleyen 17. maddesi ve hukuk devleti ilkesini düzenleyen 2. maddesiyle çelişmektedir.
SOL İLE DİYALOG
OHAL gölgesinde seçim yolunda en önemli gelişme, CHP lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmiş olmasıdır. Bütün halkın adayı olarak Sn. Kılıçdaroğlu’nun, başta HDP gelmek üzere sol ile diyalog içinde seçim kampanyası yürütmesi pek doğal.
Bunu yapması, yalnızca seçimi kazanması için değil, demokratik siyaset ve demokratik toplum gereğidir.
Demokratik güçbirliği yelpazesinin genişletilmesi, ‘kişi+parti+Devlet birleşme süreci’ ile özdeşleşen Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında eşit olmayan yarışma koşullarının dengelenmesi açısından da önemli ve yaşamsaldır.
İbrahim Ö. Kaboğlu (BirGün, 9 Mart 2023)