SİYASAL MÜNAVEBE ZAMANI 

SİYASAL MÜNAVEBE ZAMANI 

‘Kumpas, istikşaf, iltisak, köstebek‘, yazılacak siyasal tarihin AKP iktidarı dönemine ilişkin kilit kavramları. Hükümet ve yönetim sorumluluğunu örtbas etmek için genellikle Türkçe olmayan sözcükler kullanır AKP. İktidarın eldeğiştirmesi anlamında ’siyasal münavebe‘ (alternance politique) ise, AKP söylem ve yazınına yabancı. Oysa siyasal münavebe (SM), demokrasinin kilit kavramı.

Demokratik toplum ve siyaset, çoğunluğu elinde tutan siyasal partilerin seçimler sonucu azınlığa düşmesi ve başka partilerin çoğunluğu elde etme yollarının sürekli açık tutulmasını gerekli kılar.  Bu yolun açık tutulması, yönetimin de meşruluk ölçütü.

 

SM SENDROMU

Siyasal münavebe (SM) yollarını  tıkama yönünde 2007 seçimleri sonrasında görünür hale gelen AKP eğilimi, 2011 seçimleri sonrası sürdü. Buna karşın, 2015 seçimlerinde çoğunluğu kaybedince, SM’yi önlemek için ahlak ve Anayasa dışı yollarla seçimleri yineledi (1 kasım).

2017 Anayasa  kurgusu ve partinin başına yeniden geçmesi,   münavebe yolunu kapatma amaçlı idi.  Hükümetin ilgası ve  eşzamanlı CB+TBMM seçim düzeneği bile, tek başına çoğunluk için yeterli olmadı ve  AKP, MHP’yi yedeğine aldı. Türkiye’yi çok yoran 20 yıllık iktidar için, kişi+parti+devlet birleşmesi de kurtarıcı olmadı.

Haliyle, en geç 9 ay içinde yapılacak seçimde AKP-MHP ikilisinin en büyük korkusu  siyasal münavebe olduğu için, seçime yönelik söylemleri “iktidarı devirme“ mecrasına yönlendirme çabası açık. Seçim (Nisan 2022) ve sansür (Ekim 2022) düzenlemeleri, AKP-MHP’nin SM sendromu aslında.

 

SİYASAL SÖZLEŞME

Bu nedenle, demokratik parlamenter rejim  için oluşan Millet İttifakı’na  ‘adayını açıkla‘ yönündeki baskı,  ‘sana ne benim adayımdan?‘ yanıtı verilmeli.

Kuşkusuz, en ahlak dışı saldırıları, yakın geçmişte kendlerinin iltisaklı ve irtibatlı olduğu  (için siyasal ayağına dokundurtmadıkları) Fetö ve PKK üzerinden yapmaları, geçmişe dair (ortak yönetim ve eylem) ve gelecek (SM)  korkakları ile açıklanabilir.

Sayın Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde oluşan Millet İttifakının Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) belgesi,  aslında bir siyasal sözleşme  ve CB adayının en meşru ve haklı  ortak zemini.

İvecen olmaya gerek yok; çünkü aday açıklamasından önce, yapılmakta ve yapılacak olanlara ilişkin bir yol haritası somutlaştırılmalı. Geçiş dönemi, üç aşamalı tasarlanmalı:

-siyasal münavebe  öncesi,

-SM sonrası ve anayasa değişikliği öncesi,

-anayasal düzen kuruluşu sonrası.

Geleceğe yönelik saydamlık önemli; zira, 6’lı Masayı yıkmaya yönelik  örtülü ve açık  kumpaslar, iltisak ve irtibat çamurları,  yaratılacak köstebekler  ağı, sürekli körüklenen bilgi kirliliği eşliğinde  katmerleşecek.

 

SM= DEVRİM

‘Kandırıldık, ihanet ettik İstanbul’a, ne istedilerse verdik‘ vb itiraflar zinciri ile kendini özdeş kılan parti yönetiminin, Anayasa’nın emredici ve yasaklayıcı hükümlerini sürekli ve sistematik ihlali, vatana ihanetle özdeş. Haliyle, SM’ye direnci, pek  kararlı ve sürekli. 

Bu nedenle, demokratik hukuk devleti yanlıları için siyasal münavebe,  ortak söylem ve dayanışma  paydası olmalı.

CHP, 2022 yazı  kucaklayıcı Türkiye çalışmasını, TBMM’de de nitelikli yasama yasama etkinliği ile sürdürecek, hafta sonları saha çalışmalarını aksatmaksızın.

Sivas Kongresi’nde 103 yıl önce temelleri atılan ve 9 Eylül 1923’te kurulan CHP’nin, ‘Cumhuriyetçi, Milliyetçi, Halkçı, Devletçi, Laik ve Devrimci‘ ilkelerde somutlaşan kuruculuk misyonu, 2023’te de yeniden kuruluş için sürmekte:

 -Doğru bilgi temelinde düşünce  alanını genişleterek,

-Demokrasi yanlıları ile dayanışma halkalarını büyüterek,

-Değişimin devrim niteliği taşıdığı bilinci ile,

-Dünyevi hukuk ve bilim ekseninde,

 siyasal iktidarın seçimlerde eldeğiştirmesi için dirençli ve sistematik çaba.

 

İbrahim Ö. Kaboğlu (BirGün, 8 Eylül 2022)

Yoruma kapalı.